"Inhale Peace, exhale Love!"

Er is een voorleesuurtje met uitspraken van grote meesters, en tussendoor de


Maar wat heb ik nou geleerd? Eigenlijk niet echt iets nieuws. En mix van de dingen die je leest bij Herakleitos, bij Plato, bij de neoplatonici, Proclus, de Stoicijnen, Marsilio Ficino. In de Bijbel of bij de Christelijke mystici. Maar dat alles gepaard aan lichamelijke oefeningen, adem training, yoga en voedingsleer. Maar ik denk niet dat ik hierdoor voortaan anders met teleurstelingen en tegenslag zal omgaan. Gezonde relativering, incasseren en weer doorgaan, niet alleen aan jezelf denken, en je niet van de wijs laten brengen met of zonder oosters drama zijn me al met de paplepel ingegoten.
De stof is geheel op de Hindu en Buddhistische grondslag gestoeld, met reincarnatie en meer dingen die je niet gaat geloven na zes dagen op een berg, maar die wel onlosmakelijk zijn verbonden met de zienswijze. Iedere sessie wordt begonnen met een Sanskriet gebed wat niet veel doet als het niet jouw ding is, en dat ook niet ineens jouw ding wordt. Wel heb ik en passant de Bhagavad Gita gelezen voor mezelf, waarin de hoogste god Krishna aan de held Arjuna de weg naar de verlichting uitlegt in een dialoog. Dat is precies de stof die we in de lezingen versimpeld te horen krijgen. Zo heb ik wel een goed beeld van de theorie opgebouwd. Ook hoor ik moeilijk te geloven dingen. Er zijn ademtechnieken die je rustig van geest helpen worden, dat lijkt me zo klaar als een klontje. Maar het voorbeeld dat tijdens de yogales wordt gegeven... Linkerneusvleugel dichtdrukken en alleen met rechts ademen helpt voor de vertering, en is goed als je wilt afvallen. Vier keer daags poosje doen op een lege maag. Rechterneusvleugel dichtdrukken en met links ademen helpt als je dikker wilt worden. Ik zou wel eens willen weten hoe dat dan werkt, gesteld dat het klopt.
Ook aardig om te observeren: De drie fasen van geestelijke rijping, Tamas, Raji, en Sattva. Iedereen heeft een mengsel van alledrie in zich, maar een domineert er altijd.
De minst rijpe fase is "Tamas", "Lethargie". Dit type mens stelt alles uit, geeft altijd anderen de schuld, is "utterly confused", zal niet logisch denken of plannen, kortom, maakt overal een zootje van en vlucht dan het liefst in verdovende middelen voor de gevolgen. Ze zoeken de gemakkelijke weg via list en bedrog, zijn meesters in smoesjes ophangen en pakken niks degelijk aan. Last van enige schuldgevoelens als ze zo doorsukkelen hebben ze niet ook niet als anderen de dupe worden want elk inlevingsvermogen ontbreekt.
Een stap volwassener van geest ben je in de fase van de "Raji" oftewel "Sensualiteit". Deze categorie kan erg goed plannen, is gericht op resultaten, maar dan vooral om de zintuigen (senses) te bevredigen, via geld, mooie complimenten, en alles wat ze maar lekker en fijne sensaties vinden. Daarbij gaat de verantwoordelijkheid niet verder dan de eigen familie, ze delen niets als dat

En dat is het begin naar de volgende trede van rijping, de "Introspectie", "Sattva" die onthecht, onzelfzuchtig, en op zoek naar zelfverwerkelijking is. Na deze derde fase ben je zuiver gericht op het vinden van de waarheid, laat je gemakkelijk alle wereldse zaken los, en komt de verlichting een beetje in zicht.
En dan komt er een observatie die me van een Indiase docent verbaast want on-Indiaas eerlijk is. Hij zegt dat ook hele naties een geestesrijpheid hebben. Namelijk dat India en de meeste derdewereldlanden naar hartelust vastzitten in de eerste, lethargische fase. Oftewel geestlijk nog zeker honderd jaar achter liggen op het "Westen". Niks plannen, niet samenwerken, meteen schreeuwen bij alles zonder te weten wat je zegt, lekker pakken wat je pakken kan zolang je er mee wegkomt. Geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel, en bij nood de boze ander de schuld geven. Tenminste, op die paar guru's na dan. Nou, dat is wel precies wat ik van India heb gezien. Ik kan me ook voorstellen dat een meditatiecursus hier in het asociaal ingestelde India nog wel wat meer te brengen heeft dan aan ons. Dan voegt de docent toe dat het "Westen" al neigt naar de derde stap, die van de Sattva, de introspectie. Ziedaar de toenemende zorg voor het milieu en de opkomende macht van de NGO's waar Lubbers over sprak.

Dat loslaten is uiteindelijk waar de hele cursus om draait. Bijt je niet vast in zogenaamde waarheden maar laat die los en dan ben je vrij. Maak je niet druk om geld en aardse zaken dat komt vanzelf goed. Alhoewel..Het is misschien maar goed dat niet iedereen in deze wereld een Saddhu is. Het zou met de pensioenen en de NS-vertragingen nooit meer goed komen...